Monday 1 December 2008

'tis the season to be jolly

Första advent kom och gick, och snart har första december också flugit förbi. Men vi tänkte inte låta det slippa undan från oss utan firande på ordentligt svenskt vis. Således (för det finns ju självfallet ett uppenbart logiskt steg här) åkte vi till IKEA. Och fyllde två stora påsar med förnödenheter, typ pepparkakor, choklad, värmeljus, julskum och sill (inför julmiddagen, förstås.)

Vi var rätt besvikna på japanska IKEAs rent ut sagt patetiska utbud av julpynt, de enda julgranskulor som de hade var svarta. Svarta. Honestly. Och ingen glögg hade de. Men julknäcke och klosterost och ljus som doftar kanel och äpple hade de faktiskt, så vi var rätt nöjda. Köttbullar! Köttbullar fanns också.

Medan vi ändå var i Osaka passade vi också på att gå på fotboll. Osaka Gamba mot Urawa Reds. På riktigt. Utomhus. På en stadion. Inte bara på skärm.

Jag var rosig om kinderna av nostalgiskt mys, och Lisa satt med stora runda ögon och stor rund mun och studsade upp och ner varje gång klackarna klämde i ordentligt från tårna. Och det måste erkännas: de japanska klackarna är fantastiska! Koordinerade, helfärgade och högljudda hela matchen igenom. Säga vad man vill om kvalitén på själva fotbollsspelandet (är ungefär lika spännande som allsvenskan) och långsidorna har sin fair share of typiska japanska fangirls med kameror och 'Kyaaah!'s så fort en spelare kommer i närheten, men norra och södra ståplatserna är det inga som helst fel på.


Lisa gick runt med glansiga ögon hela dagen efteråt och har pratat i vördnadsfulla toner om fotboll, fotboll på riktigt, intetv, alltsedan dess.

Så skörden från IKEA och mina och Lisas flinka fingrar och mad skillz i köket resulterade i en väldigt trevlig första advent, med mängder av glögg (som Lisas föräldrar kånkade med sig från Sverige när de var här och hälsade på) och kryddvin (som vi tillverkade i nästintill ren desperation då vi insåg att glöggen aldrig skulle räcka för alla vi bjudit in att fira första advent med oss) och Carola och Jussi och kakorkakorkakor.


Juletid är made of awesome.

1 comment:

Anonymous said...

Trots det tråkiga utbudet Ikea hade därborta hos er, lyckades ni jättebra! Fin julstjärna, blåa kulor och massor av kakor. Men svarta julpynt, horrible, br... Hur kan de? Nåja. Här var jag lite exalterad över snön som fallit, lagom till första advent. Men som snabbt som ögat smälte bort också innan jag hann ta lite kort på det. Jag ville nämligen roa er med de vackra "vykort" - landskap- bilder jag skulle kunnat ta. Det var så vackert så medan det varade.... Och nu är den andra adventen är också över.Är det någon mer som reagerar hur orättvist snabbt tiden kan gå ibland? Kram till er båda, duktiga footballfans! Mam