Thursday 9 April 2009

你好!

Vi ar framkomna i Kina och Beijing och har lyckats hitta allt fran veggo-mat till Lisa, billigt boende precis vid Himmelska Fridens Torg (vi blev ditforda av en ratt shady tant som skrek at oss pa kinesiska medan hon ledde oss in i mindre och mindre grander, sa ett tag var vi nastan sakra pa att vi skulle bli ranmordade och tittade pa varandra med stora mer och mer blankande ogon, men det slutade valdigt bra, ju!), vagen till Mao Zedongs mumie, Starbucks, och--bast av allt och allra mest spannande--biljetterna till taget mellan Beijing och Ulan Bator! 0745 lordag morgon satter vi oss pa taget och paborjar var fard langs med Transmongoliska jarnvagen. OMGWTFPOLARBEAR!!11ONE!, ungefar.

Vi hade ju tankt titta forbi Shanghai och Xi'an, men de naiva planerna har vi helt frangatt och vi stannar istallet 3-4 dagar i Beijing med omnejd och njuter av de tuffa sevardheterna och det vackra sommarvadret har. Sedan ar det Mongoliet for hela slanten som galler.

Skillnad mellan Korea och Kina undrar nagon kanske? (Eller sa kanske inte, men jag tanker beratta anda!) Forutom att kineserna ar annu lite mer hogljudda och buffliga an koreanerna ar det vi har markt av mest skillnaden i hur folk glor. Det har liksom gatt fran japanernas blyga och rodnande blickar i smyg till koreanernas full-i-skratt-tittande till kinesernas totalt oblyga habba-habba-stirrande. Precis nar man tror att man vant sig vid att alltid sta ut som en ommande tumme... men, nej, kanns fortfarande ungefar lika konstigt.

Annars ar vi positivt overraskade av Kina, faktiskt. Folk (de allra flesta i alla fall) ar trevligare, det ar mycket renare och typ (det har kommer lata daligt men) mer civiliserat an vi tankt oss (och faktiskt, det har skett en forandring sedan jag var har sist). Dessutom ar det sa modernt! (OS-pimp, nagon?) Skrapor med sjukt tuff design blandat med traditionellt kinesiska byggnader piffat up med lite neon och, forstas, har och dar ofattbart enorma myndighetsbyggnader. Sen sa ar det security checks precis overallt, vilket gor det lite trottsamt att ta sig in i tunnelbanan och tagstationer eller typ Himmelska Fridens Torg. Det ranner ocksa runt horder av militarer vart man an vander sig.

Och, alla overraskningars moder: vi ar helt tagna av de kinesiska mannen! De ar liksom lite storre an bade koreaner och japaner, klar sig i langt mindre bling, har djupare roster, och, ja, som sagt, stirrar, men! De forvrider huvudet pa bade mig och Lisa med jamna mellanrum. Vart var alla dessa hunkar nar jag var har sist? Jag undrar, jag.

Vi har hunnit shoppa lite och forsoker lara oss att pruta ordentligt (for annars blir vi massor med blasta). Vi var jattestolta da vi lyckades fa ned priset pa en vagg-scroll fran 365 yuan till 32 yuan och gick runt och skrockade belatet at var finurlighet, men sa gick vi runt ett horn och en tjej skriker ut ett utgangspris (vilket, som regel, ALLTID kan prutas ned) pa scrolls fran 30 yuan. *facepalms* Men vi gor standiga framsteg!

Imorgon bar det ivag pa en dagstur ut till kinesiska muren, sa nu ska jag ivag for kameran ska laddas och vaskan ska fyllas med tuffa frukter och kinesiska sesambrod. Good pie!

No comments: