Monday 13 April 2009

Sain uu fran Ulaanbaatar!

Lordag morgon tog vi taget fran Beijing och satte av mot Mongoliet och Ulaanbaatar. Tagresan pa 30 timmar var faktiskt det basta hittills pa resan! Var hytt var helt trevlig, och vi behovde bara dela den med en snall mongolisk tjej som vi passade pa att pumpa pa information om allt vi skulle kunna tankas behova veta om Ulaanbaatar och mongoliska folket och lite om spraket. (Hon gav mig ocksa tuff kinesisk medicin for att forsoka hjalpa mig bli av med aidscancern som bestamt sig att ta over min hals och jobbade hart pa att hindra mig fran att ata och dricka. Men nu ar halsont i princip borta, sa hon var definitivt ftw)

Passkontrollerna var mycket intressanta. Vid den forsta, pa Kina-sidan, blev vi inlurade i tagstationen och inlasta dar i tre timmar medan tagfolket holl i vara pass och biljetter och korde ivag med taget (med vara bagage i). Vi kande oss valdigt lugna. Forstas.
Vid den andra, i Mongoliet, ilade det in strikt mongolisk milis i dominatrix-stilettklackar och fisknatsstrumpbyxor och total avsaknad av leende och korsforhorde mongoliskan i var hytt och kravde att vi oppnade upp och visade vara bagage. Aterigen var vi mycket lugna. Forstas.
Men sen loste sig det hela och vi kunde sova lugnt, efter att vi fatt australiensaren (Josh) och nya zeelandaren (Dean) i hytten bredvid att lagga ifran sig kiwi-vodkan och sussa lite.

Morgonen efter anlande vi till Ulaanbaatar och bestamde oss snabbt att bilda rese-ganget The Sheaves (fraga inte.. men jag heter numera Half Moon) med Josh och Dean, och med mig som utnamnd gangledare gav vi oss av for att hitta ett trevligt hostel. Det blev UB Guesthouse, billigt och bra och centralt i stan = Linnea nojd.

Forsta dagen i Ulaanbaatar tillbringade vi med att vandra runt och utforska omgivningarna, och hamnade uppe i kullarna runt stan (med en enorm Djinghis Khan inristad i det) med en flaska vin, ost och kex och tankte se solen sanka sig over staden. Men efter fem minuter hade vi var forsta run-in med den mongoliska polisen som menade att dricka alkohol pa offentlig plats, det ar typ daligt, sa vi blev ivagjagade. Hooray. Det var kul sa lange det varade dock. :)

Idag har vi vandrat runt igen (och jag har atit Djinghis Khan Warrior Battle Platter) och planerat var stora resa ut i den mongoliska vildmarken. Sex dagar ska vi vara ivag. Vi reser ut till ungefar mitten av ingenstans och ser bara natur och hastar och kameler (och varandra), och tillbringar natterna i traditionellt mongoliska gers hos nomadfamiljer utan el eller toalett eller dusch. Vi har blivit lovade att fa rida bade pa hastar och kameler, och fantastiska naturvandringar. Jag tror att det kommer bli hur bra som helst, sa aterigen ska kameran laddas ordentligt. Jag aterkommer med med bloggning nar jag ar tillbaka nagonstans med internet!

2 comments:

Anonymous said...

omg omg! übercool. Bring som camel hair for me.

<3

Anonymous said...

Vilken härlig resa Ni gör!!! Passkontrollen låter intressanta, som i föredetta DDR... Huvudsaken att det gick bra. Hoppas att Du är snart vid en elektrisk pryl så att vi vet att ni överlevt alla härligheter i vildmarken. Stora kramar och många pussar!!! Mamma